Sárgabarack-lekvár
A mostani lekvárt nem úgy készítettem, ahogy a Nagymamámtól láttam. Lehet, hogy csak a nosztalgia mondatja velem, de régen sokkal ízesebb- egészségesebb volt az alapanyag mint most. Éppen ezért a barack héját nem húztam le, mert akkor nem sok befőznivaló maradt volna.
A mennyiséget most 15 kg sárgabarack felhasználásával írom le, ahogy én csináltam. Ennyi lekvár egy négy tagú családnak egy idényre elegendő.
Mivel van a családomban répacukor allergiás családtag, így a lekvár nagyobb részébe nyírcukrot tettem – cukor nélkül is el lehet tenni, de csak akkor lesz finom a lekvár, ha a barack érett-édes -.
A cukor mennyisége, - akárcsak a sóé ahogy a többi receptembe is írtam – ízlés dolga.
Alapanyagok
15 kg sárgabarack
1 kg xilit nyírcukor – elég drága, de cukorbetegek is fogyaszthatják -
45 dkg répacukor
11. Üvegek kezelése
A képen láthatóan az egyik üvegbe beleteszek egy kis szalicilt, kb. félig fölöntöm forró vízzel vigyázva, hogy az üveg el ne repedjen először csak egy kevés vizet teszek bele. Majd ráteszem a fedőt és óvatosan átmosom az egész üveget a szalicilos lével. Ezt lét tovább öntöm a többi üvegbe. Ezután már nem szabad az üvegeket kiöblíteni.