1 year
user-image

Szilva-lekvár

A mostani lekvárt úgy készítettem, ahogy a Nagymamámtól láttam. Lehet, hogy csak a nosztalgia mondatja velem, de régen sokkal ízesebb- egészségesebb volt az alapanyag mint most.A mennyiséget most 10 kg szilva felhasználásával írom le, ahogy én csináltam. Ennyi lekvár egy négy tagú családnak egy idényre elegendő.Mivel van a családomban répacukor allergiás családtag, így a lekvár nagyobb részébe nyírcukrot tettem – cukor nélkül is el lehet tenni, de csak akkor lesz finom a lekvár, ha a szilva érett-édes -.
A cukor mennyisége, - akárcsak a sóé ahogy a többi receptembe is írtam – ízlés dolga.

Alapanyagok

10 kg Érett, de egészséges szilva
75 dkg Xilit nyírcukor – elég drága, de cukorbetegek is fogyaszthatják -
50 dkg répacukor

01- Szilva mosása.
A szilvát több vízben alaposan megmosom.

02- 1 dl ecet az 1-edénybe.

03- 1 dl ecet az 2-edénybe.

04- Jól átmosom az ecettel az edények falát.
Az ecetet nem öntöm ki, benne hagyom az edényekbe.

05- Kimagozom a szilvát.
A képen látható módon, négy edényt használok – magos, kimagozott, nyomott, mag – a művelethez.

06- Feltöltöm a két edényt a szilvával.

07- Fedő alatt kis-lángon,
főzöm, míg levet nem ereszt kb. 45 perc. Folyamatosan figyelni kell.
FONTOS ! Amennyiben gázzal főzünk, lángelosztót használjunk és a lehető legalacsonyabb fokozatra állítsuk a hőszabályzót.

08- Ami a lekvárból kimaradt.
10 kg szilvából, 54 dkg a mag és 30 dkg hibás gyümölcs lett.

09- Üvegmosás.
Mikor a szilva levet enged, leveszem a fedőt, hogy a víztartalom elpárologjon mihamarabb.
Továbbra is kis-lángon főzöm, gyakran kevergetem.
A főzés hosszadalmas, több órát is igénybe vesz. Közben elmosom az üvegeket.

Itt több órás – 4-5 óra - szabad időnk van, de nem szabad elfelejtkezni a kevergetésről mert könnyen leragad.

 

10- Édesítés.
A képen láthatóan a szilva-lekvár eléggé besűrűsödött. A nagyobbik edénybe bele keverem az 45 dkg Xilitet, a kisebbikbe az 50 dkg répacukrot.
A cukrozás után még főzöm kb. 30-40 percig.
Közben felforralom az üvegek fertőtlenítéséhez a vizet.

11- Szalicil-forró víz.
Késhegynyi szalicilt teszek a képen láthatóan előkészített üvegekbe, és mindegyikbe kevés forró vizet öntök, jól átöblítem a szalicilt vízzel az üvegek belső felületét. Utána kiöntöm a vizet. Ezután már nem szabad az üvegeket kiöblíteni.

12- Megtöltöm az üvegeket.
A tetejükre késhegynyi szalicilt szórok. Gyorsan ráteszem a celofánt és a tetőt.

13- Száraz dunsztba ágyazás.
Már a főzés közben előkészítem a dunsztoláshoz az ágyat, amihez a téli takarókat használom, hogy sokáig tartsa a meleget. Gyorsan berakom a forró üvegeket.

14- Száraz dunsztolás.
Jól betakarom. Mikor teljesen kihűlnek - 2-3 nap – már szedhetem is ki.

15- KÉSZ A SZILVA LEKVÁR
10 kg szilvából
75 dkg Xilit nyírcukorból
50 dkg répacukorból
ennyi lekvár lett
6 db - 720 ml-es üveg Xilit-es -
1 db - 370 ml-es üveg Xilit-es -
4 db - 720 ml-es üveg répacukros -

Függő kapcsolatok
Megoldások

© 2016 Megoldaskapu.hu Adatvédelmi szabályzat | Használati feltételek | Webhelytérkép