Szilva-lekvár
A mostani lekvárt úgy készítettem, ahogy a Nagymamámtól láttam. Lehet, hogy csak a nosztalgia mondatja velem, de régen sokkal ízesebb- egészségesebb volt az alapanyag mint most.A mennyiséget most 10 kg szilva felhasználásával írom le, ahogy én csináltam. Ennyi lekvár egy négy tagú családnak egy idényre elegendő.Mivel van a családomban répacukor allergiás családtag, így a lekvár nagyobb részébe nyírcukrot tettem – cukor nélkül is el lehet tenni, de csak akkor lesz finom a lekvár, ha a szilva érett-édes -.
A cukor mennyisége, - akárcsak a sóé ahogy a többi receptembe is írtam – ízlés dolga.
Alapanyagok
10 kg Érett, de egészséges szilva
75 dkg Xilit nyírcukor – elég drága, de cukorbetegek is fogyaszthatják -
50 dkg répacukor
Itt több órás – 4-5 óra - szabad időnk van, de nem szabad elfelejtkezni a kevergetésről mert könnyen leragad.