Alapanyagok - tésztához
30 dkg finomliszt, 10 dkg tönkölybúza liszt, 1 csipet só, 1 zacskó vaníliás cukor, 5 dl, tej, 3-4 dl kristályvíz
Alapanyagok – töltelék
Túrós palacsintához: 25 dkg tehéntúró, 2,5 dl tejföl, 2 zacskó vaníliás cukor, cukor ízlés szerint, 1 citrom reszelt héja
Kakaós palacsintához: 2-3 ek jó minőségű kakaó, 1,5 dl tejszín, cukor ízlés szerint
Lekváros palacsintához: Annyiszor 1,5-2 ek lekvár, ahány lekváros palacsintát akarunk
A magyar konyhának az egyik a legnépszerűbb édes étele a palacsinta. Legfinomabb a házi barack lekvárral elkészítve.
Fontos, hogy a tésztát még sűrű állapotába simára keverjük, és csak utána öntsük föl a maradék tejjel, mert különben csomós lesz.
Kristályvíz mennyiségét attól függően tegyünk a tésztába, hogy a család a vékonyabb, vagy a kicsit vastagabb tésztát kedveli. Arra azért vigyázni kell, hogy ne legyen túl híg, mert úgy nehéz kisütni.
Beteszem a hűtőbe, akár egy éjszakára is lehet, de az is elég, ha addig pihentetjük míg a töltelékeket elkészítjük.
Azért kell pihentetni általában a tésztaféléket, mert idő kell a sikérnek a „munkához”.
Mivel a töltelék alapanyagait a hűtőből veszem ki, ezért vízgőzön melegítem, és langyosan tartom, míg a palacsintákat kisütöm, így nem hűl le a tészta a tölteléktől.
Kiveszem a tésztát a hűtőből, jól összekeverem. Szükség szerint öntök bele kristályvizet, és 0,5 dl olajat. Jól összekeverem.
Akkor elég forró az olaj, ha a tészta érintésekor sistergést hallunk.
Nagyon gyorsan kell dolgozni. Körkörös mozdulattal eljuttatom az edény teljes felületére a tésztát.
Mikor az edény aljáról elválik és egy kicsit megpirult, megfordítom.