Palacsinta - baracklekváros, túrós, kakaós

Alapanyagok - tésztához
30 dkg finomliszt, 10 dkg tönkölybúza liszt, 1 csipet só, 1 zacskó vaníliás cukor, 5 dl, tej, 3-4 dl kristályvíz

Alapanyagok – töltelék
Túrós palacsintához: 25 dkg tehéntúró, 2,5 dl tejföl, 2 zacskó vaníliás cukor, cukor ízlés szerint, 1 citrom reszelt héja
Kakaós palacsintához: 2-3 ek jó minőségű kakaó, 1,5 dl tejszín, cukor ízlés szerint
Lekváros palacsintához: Annyiszor 1,5-2 ek lekvár, ahány lekváros palacsintát akarunk

A magyar konyhának az egyik a legnépszerűbb édes étele a palacsinta. Legfinomabb a házi barack lekvárral elkészítve.
 

01- Szárazanyagok

02- Alapanyagok – palacsintához

03- A száraz anyagokat jól összekeverem a habverővel

04- A tojást fölverem

05- A tojást ráöntöm a lisztre, kevergetem

06- Fokozatosan öntök egy kevés tejet, és közbe keverem

Fontos, hogy a tésztát még sűrű állapotába simára keverjük, és csak utána öntsük föl a maradék tejjel, mert különben csomós lesz.

07- Jól összekeverem

08- Kristályvízzel hígítom

Kristályvíz mennyiségét attól függően tegyünk a tésztába, hogy a család a vékonyabb, vagy a kicsit vastagabb tésztát kedveli. Arra azért vigyázni kell, hogy ne legyen túl híg, mert úgy nehéz kisütni.
Beteszem a hűtőbe, akár egy éjszakára is lehet, de az is elég, ha addig pihentetjük míg a töltelékeket elkészítjük.

Azért kell pihentetni általában a tésztaféléket, mert idő kell a sikérnek a „munkához”.

09- Alapanyagok – töltelék

10- A töltelékeket összedolgozom

Mivel a töltelék alapanyagait a hűtőből veszem ki, ezért vízgőzön melegítem, és langyosan tartom, míg a palacsintákat kisütöm, így nem hűl le a tészta a tölteléktől.

11- Vízgőz fölött langyosítom a kakaó töltetet

12- Vízgőz fölött langyosítom a túró töltetet

Kiveszem a tésztát a hűtőből, jól összekeverem. Szükség szerint öntök bele kristályvizet, és 0,5 dl olajat. Jól összekeverem.

13- Megkenem a palacsinta sütőt olajjal, fölforrósítom

Akkor elég forró az olaj, ha a tészta érintésekor sistergést hallunk.

14- Egy merőkanállal öntök a tésztából a forró palacsinta sütőbe

Nagyon gyorsan kell dolgozni. Körkörös mozdulattal eljuttatom az edény teljes felületére a tésztát.
Mikor az edény aljáról elválik és egy kicsit megpirult, megfordítom.

15- A Másik felét is megsütöm

16- Tálra teszem és letakarom, hogy meleg maradjon

17- Megkenem túróval és föltekerem

18- Megkenem kakaóval és föltekerem

19- Megkenem lekvárral és föltekerem

20- Elkészült

21- Tálalom

22- A túrós palacsinta keresztmetszete

23- Mindhárom palacsinta keresztmetszete