Túrógombóc

Alapanyagok
450 gr tehéntúró, 10 dkg gríz, 2 db tojás, 1 db citrom reszelt héja, 3-4 dl tejföl, 1 mk só, 2 zacskó vanillincukor, 5 dkg reszelt csokoládé, 10-15 dkg cukor, 10 dkg vaj, 20 dkg prézli 

A receptről általában

Mikor ezt az ételt készíted, a folyamat mellé írom, hogy mennyi időt tölthetsz el a sütés-főzés felügyelete nélkül!
Ajánlatos csörgőórát használni, hogy az étel ne károsodjon.
A főzést az alábbi sorrendben készítsd el, így igen sok időt megtakarítasz.

01- Alapanyagok

02- Túró, egy csipet só, citromhéj, vaníliás cukor

03- Tojásfehérjét kemény habbá verem,
sárgáját kikeverem 1 zacskó vanillincukorral, és a cukorral.

04- Alapanyagok bekeverése, a hab nélkül
A túrót villával jól összetöröm, beleteszem a só felét.
A citromot jól megmosom, és belereszelem a héját, majd beleszórom a grízt.
Alaposan összekeverem.

05- A bekevert túró megy a habba

06- Lazán összekeverem

07- Mehet a hűtőbe
1-2 óra pihenés kell, hogy a gríz megdagadjon.

Értelem szerint itt van 1-2 óra szabad idő, csak az a lényeg, hogy olyan dologgal foglalkozzunk, ami nem vonja el teljesen a figyelmünket a konyháról. A csörgőóra itt is nagyon hasznos lehet.

08- Fölteszem a vizet forrni
Beleteszem az 1 mk sót.

09- Míg a víz felforr,
fölteszem egy edénybe a vajat.

10- Mikor a vaj fölhevült,
beleszórom a prézlit és folyamatosan kevergetem,

11- Megpirítom a prézlit
Itt nagyon kell vigyázni, mert hamar megéghet.
Nem szabad magára hagyni.
Mielőtt teljesen megpirulna, levesszük a tűzről mert még a meleg edényben tovább pirul.
Letakarjuk, félre tesszük.

12- Míg a víz felforr,
elkészítem az öntetet.

13- Bekeverem az édesítőt a
és a vanillincukrot a tejfölbe, jól kidolgozom.

14- Vizes kézzel gombócokat formálok

15- Mikor a víz felforrt

16- A gombócokat beleejtem a forró vízbe.

17- Megvárom míg újraforr a víz, majd
fedő alatt kislángon 20 percig főzöm.

18- Míg a gombóc fő,
előkészülök a tálaláshoz.

19- A 20 perc elteltével,
ellenőrzöm, hogy megfőtt-e a gombóc? Kiveszek egyet és kettévágom.

20- Leszűröm a vizet

21- A gombócok mennek a morzsába

22- Lefedem az edényt

23- A gombócokat prézlizem
Az edény füleit és a fedőt összefogva, jól összerázom, így minden gombócot éri a prézli.