Ételadagok 1 főre

Ételadagok 1 főre

Az ételek elkészítését úgy írom le, hogy azok a kedves Látogatók, akik nem tanulták meg a Nagyszülőktől, Szülőktől a sütés- főzés – háztartás vezetésének teljes menetét, eligazítást kapjanak.

Hogy takaríthatsz meg pénzt és időt?

   Anyagbeszerzést ajánlott piacokon, áruházakban, kiskereskedőknél végezni - tehát bárhol, ahol megfelelő a minőség, és a termék ára.
   Azt tapasztaltam, hogy ugyanazt a terméket „pár lépéssel arrébb” jóval olcsóbban megkapom (pl.: 1 liter 1,5%-os tartós tej ára egyik helyen 145,-Ft, a másikon ugyanez 190,-Ft, de van ahol 200,-Ft fölött van). Így kialakítottam azt a módot, hogy megjegyzem, hol kaptam legjobb áron az aktuális terméket, és azt mindig ott veszem meg heti- kétheti- havi mennyiségben. Havi viszonylatban jelentős összeget lehet spórolni.
Időtakarékosságból bizonyos ételekből két napit lehet főzni, és az egyik adagot betenni a mélyhűtőbe felcímkézve-dátumozva. A menük leírásában ezt feltüntetem.
   Az idő megtakarítása érdekében a teljes munkafolyamatot leírom időrendben.

   A menü alapanyag-mennyiségét négy személyre számítom a „Főzésadagok 1 főre” menüpont alatt átszámíthatod a kívánt mennyiséget.

„ Gazdálkodj okosan ! ”

Az alábbi listában megtalálhatók a legfontosabb tételek egy főre számított mennyisége:

Készételek:
Leves 2,5-3 dl
leves főételnek 4-5 dl
főzelék 2,5 dl
mártás 1-1,5 dl
 
Hüvelyesek:
száraz hüvelyes főzeléknek 10-15 dkg
száraz hüvelyes levesnek 5 dkg
 
Tészta, krumpli:
száraztészta főételnek 10-15 dkg
száraztészta levesbetétnek 1-2 dkg
tojásos tészta levesbetétnek 1-1,5 dkg
krumpli (köretnek) 20-25 dkg
 
Zöldség:
zöldség (köret) 15-20 dkg
zöldség (főzelék) 20-25 dkg
zöldség (levesbe) 8-15 dkg
 
Rizs:
rizs, tarhonya (köret) 5-10 dkg
rizs levesbetétnek 2 dkg
 
Húsfélék:
hús (csont nélkül) 12-20 dkg Húsból 2 szelet/fő
hús (csontos) 18-25 dkg
hús gulyásnak, fasírtnak 8-12 dkg
csirke, tyúk (tisztított, csontos) 25-35 dkg (egy nagyobb csirke 4 főnek elég)
kacsa, liba (tisztított, csontos) 25-40 dkg
hal (tisztított) 20-30 dkg
kolbász, hurka 20-25 dkg
 
Palacsinta:
Palacsinta 3db/fő
 
Rántotta:
Rántotta 2 tojás/fő 
 
Rántás:
liszt 1 dkg/1 személyre
zsír 1 dkg/1 személyre
liszt  2,5 dkg/4 személyre
zsír  2,5 dkg/4 személyre
 
Mártásos hús, becsinált:
liszt 3 dkg/1 kg húshoz 
zsír 3 dkg/1 kg húshoz 
 

A menyiségeket változtathatjuk igény szerint. Az adagok felnőttekre lettek szabva.