Habarás

Az Alapműveletek menüpont alá sorolom be a habarást is, mivel gyakran használjuk a főzelékek, levesek, mártások stb. ételek elkészítésénél a műveletet - rántások, habarások ...

Alapanyagok

2-3 dl tejföl, 3-4 ek liszt, 3-4 ek víz, és a forró étel amelyet habarni kívánunk
Értelem szerint a levesekhez az 1/3-ad mennyiség elég, míg a főzelékekbe tehetünk többet mint a leírtak.

Habarás elkészítése

Hőkiegyenlítés szabálya

Főleg habarásnál alkalmazzuk a csomósodás megakadályozása érdekében.
De mikor csak tejfölt teszünk a forró ételbe, akkor is az alábbiak szerint járjunk el:

Habarásnál folyamatos keverés közben apránként adagolva beletesszük a lisztet a tejfölbe.
Mikor sima az anyag, kis adagokba a forró ételből a hideg tejfölös lisztbe kis mennyiséget belekeverünk.
Addig folytatjuk, míg a tejfölös anyag forró lesz – hőkiegyenlítés szabálya -. Most már óvatosan önthetjük a forró ételbe a habarékot folyamatos kevergetés közben.