Krumplinudli

Hozzávalók:
1 kg krumpli, 30 dkg liszt, 2 evőkanál olaj, 1 kanál búzadara, só, 1 tojás a tésztához, olaj és zsemlemorzsa a pirított morzsához. 

Nudli keszitese/Csaladi video

Burgonyás tésztát készítünk. A krumplit héjában megfőzzük (a felvételen idő szűke miatt hámozva) , áttörjük, beletesszük az olajat, lisztet, búzadarát, tojást, sót és összegyúrjuk. A tésztát kinyújtjuk, majd csíkokra vágjuk. A csíkokat 2 centisre vágjuk és a tenyerünkkel egyenként összesodorjuk, majd sós vízben kifőzzük. Kevés olajat hevítünk serpenyőben, majd hozzá öntjük a zsemlemorzsát és közepes lángon megpirítjuk. A pirított morzsába tesszük a kifőtt tésztát. Tálaláskor tehetünk rá cukros kakaót, cukros fahéjat, vagy cukros mákot.

arpad052354​​​​​​​
Közzététel: 2015. okt. 14.

Recept - 2

Mikor ezt az ételt készíted folyamatosan a tűzhelynél kell tartózkodnod !!!
A főzést az alábbi sorrendben készítsd el, így igen sok időt megtakarítasz. A recept egy adagnak felel meg négy személyre.

Alapanyagok
60 dkg krumpli
2 tojás
5-6 dkg liszt (rétes) – amennyit a krumpli felvesz -
1 csipet só
3-4 dkg vaj – vagy egyéb zsiradék -
2-3 dkg zsemlemorzsa
10-15 dkg cukor

Krumplinudli elkészítése

60 dkg krumpli

A krumplit hajában sós vízbe megfőzzük, meghámozzuk és még meleg állapotban krumplinyomón átnyomjuk.

1 csipet só
2 tojás
5-6 dkg liszt (rétes)

A fentieket összegyúrom.
Időigény: 20-25 perc

Gyúródeszkán centi vastag lapot nyújtunk belőle, amelyet k.b. 5 cm széles csíkokra, majd azokat is k.b. 1 cm-es téglalapra vágom.
A téglalapokat a tenyerünkkel a lisztes deszkán magunktól a fal felé 1-2 mozdulattal sodorjuk, így megkapjuk a nudli formáját.
Közben egy k.b. 3 literes edénybe, fölteszek 2-2,5 liter vizet csipet sóval forrni.
Mikor felforrt a víz, beledobom a nudlit, és addig főzöm, míg feljön a víz tetejére.

Amíg a nudli fő, elkészítem a pirított morzsát.

3-4 dkg vaj – vagy egyéb zsiradék -
2-3 dkg zsemlemorzsa

Egy 2-2,5 literes edénybe a zsiradékon megpirítom a morzsát. Állandó keverés mellett.

A nudlit leszűröm, és beleteszem a pirított morzsára. Majd az edényre ráteszem a fedőt, mindkét kezemmel egyszerre megfogom az edény füleit és a fedőt. Összerázom, hogy a nudli minden részét érje a morzsa.

Időigény: 25-30 perc
10-15 dkg cukor

Már tálalható is a nudli, tálaláskor megszórom cukorral.
JÓ ÉTVÁGYAT KÍVÁNOK !

Szilvalekváros gombóc-Mennyeien puha és finom

Nagymamám receptjét hoztam, egy egyszerű gombócot ami bármivel tölthető ízlés szerint. Az alaprecept egy nagyon könnyű és finom tésztáról szól, az én esetemben éppen sütésálló szilvalekvárral és fahéjas cukorral töltve. A legfinomabb igazi szilvával.

Hozzlávalók: 20 dkg liszt 70 dkg krumpli Egy csipet só  1 db.tojás