Krumplis tészta - lépsről-lépésre

Alapanyagok
40 dkg krumpli
50 dkg száraz kockatészta
20 dkg vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
10-15 dkg zsiradék (legjobb a kenyér-, vagy a csemege szalonna)
2-3 teáskanál fűszerpaprika
 

A főzést az alábbi sorrendben készítsd el, így igen sok időt megtakarítasz.

40 dkg krumpli
A krumplit meghámozom – vannak nagyon praktikus hámozó eszközök, jobb mint késsel dolgozni -.
Közepes nagyságú kockákra vágom.
Időigény: 10-15 perc

Annyi vízbe teszem föl, hogy ellepje.
2 kávéskanál sót teszek a vízbe, és forrástól számított 20 perc után leöntöm róla a vizet.
Időigény: 20 perc

50 dkg száraz kockatészta
A tésztát forrásban lévő sós vízben - minimum háromszor akkora vízmennyiségben kell főzni, mint a száraztészta mennyisége -.
Újraforrástól számított 10-15 perc kell, míg a tészta kész lesz.

Időigény: 10-15 perc

- A tészta főzés elég kényes művelet, mert akár kemény, akár szétfőzöm sokat ront az értékén. Azt ajánlom, hogy a zacskón feltüntetett főzési időt tartsd be úgy, hogy közbe ellenőrizd az állagát.-

Mikor ezt az ételt készíted folyamatosan a tűzhelynél kell tartózkodnod !!!
Míg a krumpli és a tészta megfő, addig elkészítem a hagymát az alábbiak szerint.

Míg a krumpli és a tészta megfő, addig elkészítem a hagymát az alábbiak szerint.

20 dkg vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
A hagymákról leszedem a héját – könnyebben lejön, ha előtte egy-két percre beáztatjuk vízbe –, fölvágjuk a vöröshagymát apró kockákra, a fokhagymát fokhagyma nyomóval össze kell nyomni.
Időigény: 8-10 perc (aprítógéppel a legegyszerűbb 1-2 perc)

10-15 dkg zsiradék (legjobb a kenyérszalonna)
2-3 teáskanál fűszerpaprika
1/5 teáskanál feketebors

A szalonnát apró kockákra vágom, és fölteszem a tűzre. Mikor teljesen kisült a zsírja, beleteszem az előzőleg fölaprított hagymákat. Folyamatosan keverem, míg a hagyma enyhén megpirul, beleteszem a fűszerpaprikát, a  bors-t, és jól összekeverem, de már le is veszem a tűzről –itt nagyon gyorsan kell dolgozni, hogy meg ne égjen a paprika- .
Azonnal bele keverem a már előzőleg átszűrt krumpliba. Mivel az ízlések különböznek, ezért só-mennyiséget nem írok, de folyamatos kóstolással kialakul a sózási szokás.

Időigény: 10-15 perc

Már csak össze kell keverni a hagymás-krumplival a leszűrt tésztát. A jól szervezett munkafolyamatokkal elérhetjük, hogy ez az étel 60 percen belül  elkészül.

JÓ  ÉTVÁGYAT  KÍVÁNOK  !