Tüttyölt Ratyli recept

Tüttyölt Ratyli recept

Hozzávalók:

  • Másfél kiló nyersratyli
  • egy jókora pese
  • 2 csobolyó gönyézde (ha lehet pörögősi)
  • 3 csipet cihánta
  • 4 ölej csikmány
  • kb.5 zamecsli
  • 1 suttyonyos petrecel
  • 1 véka vatyek

Elkészítés:

A nyersratylit fertályórát posvásztjuk a gönyézdével, míg csurmot nem erszt, közben a vatyekot megdicsikicseljük. Szépen höllyén megpicskázzuk, a nyesedékből pedig apró csulmákat gyúrunk, ezek kerülnek a koshadtba. Közben a pocadékot meg peccsentjük, a ratylit pedig hagyjuk slottyanni. Tüttyölni csak akkor kezdjük, ha már jó vatyálós. A pesét lesolyvasztjuk, aztán már csak röttyengetjük, mart hamar odakaphat. Végül a suttyonyos petrecelt belebibározzuk a 4 ölej csikmányba majd jól összegyöröszjézzük. Várunk amíg a széle be nem tockosodik és rádurungoljuk a cihátát.

Tanácsok:
Döntsétek el hogy megcsináljátok-e, mindenképpen olvassátok el.

Kannásbor illik hozzá.

Elkészítési idő: 45 perc
Kalóriatartalom: ? kcal
Szénhidráttartalom: ? gramm
Zsírtartalom: biztos sok gramm

Ha valaki lefordítja új magyarra, ígérem, elkészítem (a szerk.)

TRÜTTYÖLT RATYLI

Hozzávalók:

  • 50 dkg krumpli
  • 1 kis pohár tejföl
  • 10 dkg sonka
  • 2 tojás
  • 20 dkg sajt
  • 1 evőkanál olaj vagy kevés vaj
  • fehérbors
  • ízlés szerint sok más fűszer

Elkészítés:
A krumplit megfőzzük és összetörjük. Közben a tojásokat megfőzzük, összekeverjük a tejfölt, az apróra vágott sonkát és a sajt felét reszelve, végül a főtt tojást szintén reszelve. Ízlés szerint fűszerezzük.

A tört krumplit egyenletesen elosztjuk egy kis tepsiben vagy hőálló tálban, majd ráterítjük a tejfölös masszát. A tetejére reszeljük a maradék sajtot, és kb. 10-15 perc alatt összemelegítjük sütőben.

Hosszas utánjárás és kutatások után, kiterjedt levelezést folytatva, idöt s fáradságot nem kímélve megtaláltam egy ösi magyar étel két féle receptjét is. Szeretettel adom közre s ha utólag kérdésetek lenne, szívesen válaszolok arra is.

  • Az IGAZI RATYLI

Elöször is azt tudni kell, hogy a ratyli föld alatt él és oda is tojik. Ebböl következöen az elsö dolog, hogy egy jó kutyát szerezzünk amelyik megtalálja az odút. A ratyli szeret a pallagosan cünderedö, pohánkás helyeken tanyázni, ezért a kutyát óvni kell a tüskéktöl! Miután a ratyli ki lett hajtva a rejtekhelyéröl (a macska meg fel lett mászva a fára) már egyszerü a dolgunk, mert csak a brattenklottent kell elédobnunk, aminek, köztudottan, a ratyli nem tud ellenállni s így elfoghatjuk. A leghumánusabb módja a ratyli fedolgozásra alkalmas állapotba hozásának, a glittenkotter szabályszerü alkalmazása. Ha ez nincs a házban, ilyet elképzelni sem tudok, akkor keressünk egy megbízható untaughlichstajert aki elvégzi ezt helyettünk. A megmaradt prósznit vigyük haza s adjuk oda a kutyának.
Most valaki okvetetlenkedve azt kérdezhetné: miért nem a boltban vesszük meg a ratylit? Nos ezeknek az elvetemült, elpuhult szibaritáknak csak azt tudom mondani, hogy aki nem fog ratylit, ne is egyék! Ne növeljük a multik profitját, sokkal jopbban fog esni az étel, ha magunk fogjuk!

  • Ime az ösi recept.

A hozzávalók:

  • 1 ratyli (ha az egészet használjuk az kb. 2 kg. Az ennél kissebb súlyú az még nem bönyézett ezért használhatatlan)
  • 1 fej hagyma
  • 1 jó marék kremcli
  • 1 adag 8 tojásos dorombóc
  • Füszerek izlés szerint de a gicsaava kivonatot ki ne felejtsétek!
  • Valamint két dió nagyságú lepence.

A kremcli elkészülte után az ízlésesen felvágott ratylit (ezt bizzuk férfire) az egyik lepencével bedörzsöljük, majd az ügyesen hótátira stírölt hagymára helyezzük. Amikor épp csak megkapta a cejget akkor egy kanálnyi gicsaava kivonatot alálöttyintünk, a kremclit hirtelen félre rántjuk s a dorombócot a másik lepencével, melyet idöközben vicsogáztunk is, összevegyítjük. Most jön a trükkös rész amin áll vagy bukik a dolog; a ratyli megkravicolása a dorombócos kremclivel. (Kezdö háziasszonyok ne vállalkozzanak rá!!!!!) Én a legjobban akkor szeretem ha a kravicolás lassan történik.

A második recept egy kicsit bonyolultabb de ezen nem is csodálkozhatunk, mert ezt az ételt nagyon különleges alkalmakkor készítették. (Pld. a nyári rinyálási bektágoláskor amikor is a kis rinyálák elöször bektágoltak, vagy pedig a mindenki által, ma már, unalomig ismert Erdeléki magonyázós csupáláskor, amelyen az übü is részt vett. (Gyengébbek kedvéért, ez egy 5 napos ünnepség sorozat volt, melynek utólsó napján übü, felicsinyigolta a magonyákat majd közvetlenül csupálás után felszolgálták ezt az ételt.)

  • Tüttyölt ratyli (ösmagyar étel)

Hozzávalók:

  • 1.5 kg nyers ratyli
  • 1 szép darab pese
  • 2 csobolyó gönyézde (ha lehet, akkor vigárási, mert az a legjobb!)
  • 1 csomag ciháta
  • 1 fél marék mesztli
  • 1 marék csöszöge (ha szereted)
  • 1 kk sned
  • Só, bors izlés szerint.

Elkészítése:
A ratlyit és a pesét alaposan megmossuk, így biztosan elkerülhetö a pohánka veszély, majd a ratylit fertály órát posvásztjuk amíg csurmot nem enged. A csurmot leöntjük (ne dobjuk ki, késöbb a cihátáshoz felhasználjuk!) majd a ratylit szépen, höllyén, kipicskázzuk, és a nyesedékböl apró csulmákokat gyúrunk, majd ezek kerülnek a cihátás koshadtba.

Közben a pesét vigyázva lesolyvasztjuk, mert könnyen odakap s akkor muszály megmitigézni, ami ugye köztudottan hosszadalmas macera, jobb ha elkerüljük. Ha a pese szépen lesolyvadt félrehúzzuk, de tartsuk melegen a tüttyöléshez. Amíg a pocadék megsettyen, a ratylit peccsentjük majd hagyjuk slottyanni.
Miután minden a helyén van, hozzáfoghatunk a cihátás koshadthoz, ami kis gyakorlattal alig több mint két órát igényel. A csurmot hirtelen becsesszük, majd a csulmákokat a cihátával és a mesztlivel becajgerozzuk és a kk-nyi snedet fokozatos keverés közben hozzácuffantjuk. A gönyézdét kurfincolva petáljuk, áttörjük és a koshadthoz lögybítjük.

(Nem gyözöm eléggé hangsúlyozni a cuffantás fontosságát. Itt szoktak a kezdö háziasszonyok sírógörcsöt kapni, mert a cuffantást a cuppantással keverik, amitöl ugyan ideiglenesen feláll de utána úgy összeesik a cihátás koshadt mint a pinty! [ekkor elhangzik a hálószobákból már unalomig ismert kifakadás, hogy aszongya:] esztet má az Isten se álíccsa föl! Némi reményt ad ha vigárási a gönyézde.)

Most érkeztünk el a kritikus ponthoz amikor is a pesét tüttyölni kezdjük s a kipicskázott ratylit hirtelen megmelegítve, majd pontosan 47,6 Cº-on tartva egybesulyvasszuk a pesével. Most sózzuk, borsozzuk. Aki csöszögét is használ, az most tegye hozzá. 5 perc forralás után, kész. Kumiszos töltött pratylival tálaljuk.