Négylisztes magos pogácsa

Alapanyagok
50 dk sima liszt, 20 dk tönkölybúza liszt, 15 dk lenmagliszt, 6 dk rozsliszt, 5 dk élesztő, 50 dk margarin, 5 evőkanál só, 20 dk sajt, 10 dk tökmag, 2,5 dl tej, 3 dl tejföl, vagy aludttej, 1 tk cukor, 3 db tojás

01- A liszteket a sót jól összekeverem

1 dl langyos cukros tejbe fölfuttatom az élesztőt.
A margarint belereszelem a lisztbe, jól összedolgozom.

02- A liszt közepébe beleöntöm az élesztőt

03- Jöhet a tojás, és az aludttej, alaposan összegyúrom

04- Letakarom, hagyom kelni minimum 1 órát

Kinyújtom, összehajtom, pihentetem 0,5 órát. Ezt megismétlem kétszer-háromszor.

05- Ujjnyi vastagra nyújtom, majd a szaggatóval bevagdosom a tetejét

06- Kiszaggatom

07- Ezt a mennyiséget két tepsibe teszem

08- A pogácsák tetejét megkenem tojással

09- Megszórom sajttal, tökmaggal

10- Sütés előtt

180-190 C fokosra előmelegített sütőbe behelyezem mindkét tepsit - ha csk egy fér be a sütőbe, külön-külön sütöm - 15 perc után megcserélem a tepsiket, és még sütöm 10-15 percig a sütőtől függően.

Soknak tűnik az 1 kg lisztből készült pogácsa, de eltartható a jólhűtő hűtőbe akár 10-12 napig is.

 

11- Jó étvágyat kívánok !