Pogácsa-kelt tésztás

Alapanyagok
1 dl tej, 1 mokkáskanál cukor, 5 dkg élesztő, 100 dkg liszt, 1 evőkanál só, 25 dkg vaj/margarin + 17 dkg zsír, 3 tojás, 1,5 dl tejföl

Az alapanyagok arányait érdemes megjegyezni, mert így könnyeben eligazodsz a sütés közben.

A só adagot nehéz eltalálni. Én a főzéshez-sütéshez kizárólag a durvaszemcsés sót használom.
 
A pogácsa elkészítésének a lépései:

01- Alapanyagok - Pogácsa-kelttésztás -
1 dl tej
1 mokkáskanál cukor
5 dkg élesztő
100 dkg liszt
1 evőkanál só
25 dkg vaj/margarin + 17 dkg zsír
3 tojás
1,5 dl tejföl

02- Tejet beleöntöm egy
2,5-3 dl-es zárható edénybe.
1 dl tej

03- Beleszórom a cukrot a tejbe.
1 mokkáskanál cukor

04- Fölmelegítem a tejet.

05- Belemorzsolom az élesztőt.
5 dkg élesztő
Jól elkeverem, belemorzsolom az élesztőt.

06- Melegen tartva lezárom.
Letakarom és hagyom a konyhában fölfutni.

07- Átszitálom a lisztet.

08- Beleszórom a sót.
1 evőkanál finomított só
Kanállal jól összekeverem.

09- Belereszelem a lisztbe a zsiradékot.
50 dkg margarin
A zsiradékot minden mozdulat után alaposan lisztbe mártom, hogy minél nagyobb felülete lisztes legyen.

10- Mindkét kézzel jól összedolgozom.

11- Beleöntöm a felfutott élesztőt.
5 dkg élesztő
A zsíros liszt közepében gödröcskét formálok és bele öntöm a fölfutott élesztőt.

12- Beleöntöm az 1,5 dl tejfölt.

13- Beleöntöm a 3 egész tojást.

14- A tésztát jól kidolgozom.
Mikor a tésztát összegyúrtad egy csipetet kóstolj meg. Inkább először kevesebbet tegyél bele, mert ha nem elég sós, még utólag megsózhatod, persze jól össze kell dolgozni újra.

15- Letakarom, kelesztem.
A külső hőfoktól függően 30-40-50 percig hagyom kelni.

16- A tészta megkelt.

17- Nyújtás- 1. lépés.
Ahogy a képen látható kinyújtom újnyi vastagra.

18- Nyújtás- 2. lépés.
Ahogy a képen látható ketté hajtom, és kinyújtom újnyi vastagra.

19- Nyújtás- 3. lépés.
Ahogy a képen látható megint ketté hajtom, és kinyújtom újnyi vastagra.

Letakarom, és minden lépés után 30 percig hagyom pihenni.

A fenti 3 lépést még HÁROMSZOR megismétlem!

 

20- A tésztát ketté választom.
Cipókat formálok belőlük.

21- Beirdalom a tésztát.
Kinyújtom kb. 2 cm-es vastagságúra.
Vékony-hosszú pengéjű éles késsel párhuzamos vonalakat húzok a felszínére, majd 60-70 fokos szög eltolással ismétlem az előbbieket.

22- Tészta szaggatása.
A képen látható kerek szaggatóval kiszaggatom úgy, hogy minden műveletnél lisztbe mártom.
Bekapcsolom a sütőt 200 C fokra állítom.

A SÜTÉS PONTOS IDEJÉT ÉS A HŐFOKOT NEHÉZ MEGHATÁROZNI, MERT A KÉSZÜLÉKEINK NAGYON KÜLÖNBÖZNEK. ÍGY AZ ALÁBBI SÜTÉSI ADATOK CSAK TÁJÉKOZTATÓAK. MINDENKINEK KI KELL TAPASZTALNIA A SAJÁT MÓDSZERÉT.

23- Tepsibe rakom a pogácsát.
A tetejét megkenem tojássárgájával, rászórom a reszelt sajtot és megszórom szezámmaggal.

24- Beteszem az előmelegített sütőbe.
Majd a 200 C fokon 5 percig sütöm. Majd leveszem a hőfokot 150-160 C fokra 10 perc után megcserélem a tepsiket, majd újból 10 percig sütöm.

25- Kóstold meg a frissen sült pogácsát.