Pogácsa-tehéntúrós

A pogácsa receptet négy tagú családnak szánom.

Dupla mennyiségbe írom a receptet, mert ahogy a heti menüben láthatod harmadik fogásként többször is szerepel a pogácsa, és jól tárolva egy hétig eltartható.
 
A só adagot nehéz így leírva eltalálni. Én a főzéshez kizárólag a durvaszemcsés sót használom – sütéshez pedig a finomabb sót, mert ott nincs olyan mértékű oldódási folyamat mint a főzésnél. Nem kellemes sódarabokra harapni.

01- Alapanyagok

01- Alapanyagok

1 dl tej
1 mokkáskanál cukor
5 dkg élesztő
100 dkg liszt
1,5 evőkanál só
25 dkg margarin
35 dkg tehéntúró
3 tojás
1,5 dl tejföl
25 dkg kemény-sajt
5-6 dk szezámmag

A pogácsa elkészítésének a lépései:

02- Élesztő előkészítése
A tej felét kb. 40 C fokosra fölmelegítem.

03- Langyos tejbe szórom a cukrot

04- Belemorzsolom az élesztőt,
lezárom az edényt, és meleg helyen hagyom felfutni.

05- Megszitálom a lisztet

06- Beleszórom a sót

07- Összekeverem a lisztet és a sót

08- Belereszelem a margarint

Pogácsa-tehéntúrós

10- Beleöntöm az élesztőt

11- Beleöntöttem az élesztőt

12- Bele teszem a tejfölt

13- Beleöntöm a tojásokat

14- Minden alkotó benne van

15- Jól összegyúrom

16- Kiborítom a tésztát a deszkára

17- Cipót formálok

18- Lefedve hagyom kelni,
míg a kétszeresére megkel.

19- Közben lereszelem a sajtot

20- Tésztanyújtás - 1. lépés
A megkelt tésztát lisztezett deszkán átgyúrom.

21- Tésztanyújtás - 2. lépés
Egyszer kinyújtom, és a képen láthatóan megszórom az egyik felét sajttal.

22- Tésztanyújtás - 3. lépés
Összehajtom.

23- Tésztanyújtás - 4. lépés
Még egyszer kinyújtom.

24- Tésztanyújtás - 5. lépés
A képen láthatóan megszórom az egyik felét sajttal.

25- Tésztanyújtás - 6. lépés
Összehajtom.

26- A tésztát ketté vágom

27- Két gombócot formálok

28- Irdalás- 1. lépés
A képen láthatóan.

30- Szaggatás- 1. lépés
A képen láthatóan minden művelet után lisztezem a pogácsaszaggatót.

31- Szaggatás- 2. lépés
A képen láthatóan kiszaggatom a tésztát.

32- Elhelyezem a két tepsibe a pogácsákat

Itt már bekapcsolom a tűzhelyt 200 c fokra.

33- A pogácsák tetejét bekenem a felvert tojással,
és rászórom a sajtot.

34- Rászórtam a sajtot.

35- Rászórom a szezámmagot

36- 200 C fokos sütőbe teszem mindkét tepsit
10 perc után leveszem a hőfokot 170-175 C fokra – a tepsiket felcserélem – 15 percig így hagyom,
majd a tepsiket újból felcserélem, és még 15 percig sütöm.