2 weeks
user-image

Csokoládétorta - Gesztenyetorta

Alapanyagok - Piskóta –  
12 db tojás, 12 ek rétesliszt, 12 ek cukor/édesítő, 12 ek víz, 0,5 mk só, késhegynyi sütőpor, 1 citrom reszelt héja, 1 zacskó vaniliáscukor, 12 ek víz, 10-15 dk baracklekvár, 1 citrom

Alapanyagok
1 evőkanál liszt kb. 2 dkg -, 1 evőkanál cukor kb. 3 dkg -, 1 evőkanál víz kb. 1/10 dl -...

A receptről általában.
Ajánlom a dupla adag elkészítését ! a heti menüben van ahol a harmadik fogásként kétszer is ajánlom. sütőpapírba és nylon zacskóba egy hétig tartható.

A vizes piskóta az egyik legegyszerűbben elkészíthető, és könnyen megjegyezhető sütemény.
2 db 2,5-3 literes műanyag/rozsdamentes keverőtál kell a az alkotók felveréséhez.
Nagyon ajánlom a mixelő-gép beszerzését, egyszeri beruházás, de nagyon sok konyhai teendőre használható.
Rengeteg időt megtakaríthatsz vele.

Persze, ha még nincs meg a készülék, tökéletesen megfelel a kézi habverő is. 
Mikor már minden alapanyag elő van készítve, bekapcsolom a sütőt kb. 200 fokra.
Kövesd az alábbi munkamenetet:

01- Alapanyagok - Piskóta –
Lekváros vizes piskótatekercs 4 személyre, 1 adag
12 db tojás
12 ek rétesliszt
12 ek cukor/édesítő
12 ek víz
0,5 mk só
késhegynyi sütőpor
1 citrom reszelt héja
1 zacskó vaniliáscukor
12 ek víz
10-15 dk baracklekvár
1 citrom

02- Alapanyagok - Töltelék –
Gesztenye töltelék:
250 g gesztenye
2-3 ek cukor
500 ml habtejszín
1 zk Expressz Zselatin fix

Csokoládé töltelék:
200 g étcsokoládé
2-3 ek cukor
10 dk vaj
500 ml habtejszín
1 zk Expressz Zselatin fix

03- Tepsik előkészítése
Előkészítem a 2 tepsit, bevizezem a sütőpapírnak azt az oldalát, ami a tepsivel érintkezik. Lerakom a papírokat a tepsikbe.

Itt már bekapcsolom a sütőt 200 C fokra, mert amint elkészültünk a masszával, azonnal be kell tenni a sütőbe.

04- Tojások szétválasztása
A tojást-tojásokat a mosogató pereméhez – nem túl erősen, de határozottan egyesével kettéválasztom a fehérjét a sárgájától.
Egyik edénybe a fehérje, másikba a sárgája kerüljön.
Minden egyes tojást egy külön edénybe törjük föl, mert ha csak 1 tojás is záp az egészet tönkre teheti.

05-Tojásfehérjét fölverem

06- Tojásfehérjét fölvertem
A képen látható keménységű legyen, ha fölfordítom az edényt, a hab maradjon az edénybe.

07- Tojássárgájába megy a vaniliás cukor

08- Tojássárgájába megy a cukor

09- Tojássárgájába megy a citromhéj

10- Tojássárgájába megy a csipet só

11-1 Tojássárgáját fölverem

12-2 Tojássárgáját fölverem

13-3 Tojássárgáját fölverem
A három képen látható a folyamat. Addig keverem a sárgáját és a többi anyagot, amíg a képen láthatóan kivilágosodik a tojássárgája.

14- Mikor ezzel elkészültünk
A felvert tojássárgájába kanalanként szórom a lisztet,

15- Tovább keverem

16- A felvert tojássárgájába
kanalanként megy a víz, majd a liszt.

17-1 A két alkotót óvatosan összekeverem

18-2 A két alkotót óvatosan összekeverem

19-3 A két alkotót óvatosan összekeverem

20- A masszát kettéöntöm a tepsikbe

21- Beteszem a sütőbe mindkét tepsit
200 C fokon 4-5 percig sütöm, majd leveszem a hőfokot 170 C fokra 5- perc után megcserélem a tepsiket. Még 5-8 percig sütöm.

22- Tűpróba
Beleszúrok tűszerű eszközzel a tésztába, és ha a tű nem ragad a tészta megsült.

23-1 A piskóta megsült

24-2 A piskóta megsült

25- Lehúzom a papírt
A tésztákat ráborítom a deszkára, és nagyon óvatosan lehúzom az aljáról a papírt.

A töltelékeket ajánlatos előző nap megcsinálni, de ha ez nem megoldható, akkor amíg a piskóta hűl elkészítjük a töltelékeket.

26-1. lépés Csokoládé, vaj olvasztása
Egy edénybe fölteszünk kb félig vizet, és beleteszünk egy kisebb edényt. Alágyújtunk, és beletesszük az összetört csokoládét, a vajat.

27-2. lépés Gesztenyekrém
A gesztenyét villával jól összetörjük.

28-3. lépés Csokoládéba vaníliát
Közben az olvadó csokoládéba öntünk vaníliát.

29-4. lépés Gesztenyekrém
Beleöntöm az edénybe az 500 ml habtejszínt, félig fölverem, majd beleszórom az 1 zk Expressz Zselatin fix-et.

30-5. lépés Gesztenyekrém
Beleszórom a cukrot.

31-6. lépés Gesztenyekrém
Belekeverem a gesztenyét.

32-7. lépés Gesztenyekrém
Jól összekeverem.

33-8. lépés Gesztenyés töltelék elkészült

34-1. lépés Csokoládékrém
A csokoládét levesszük a tűzről, hagyjuk kihűlni annyira, hogy még ne legyen kemény.

35-2. lépés Csokoládékrém
Beleöntöm az edénybe az 500 ml habtejszínt, félig fölverem, majd beleszórom az 1 zk Expressz Zselatin fix-et.

36-3. lépés Csokoládékrém
Beleszórom a cukrot.

37-4. lépés Csokoládékrém
Belekeverem a csokoládét.
Jól összedolgozom.

38- Piskóta előkészítése
A sárgabarackba belecsavarom a citromot, jól összekeverem.

39- Piskóta megkenése
A két piskóta lapot 4-4 felé vágom, és minden lapot jól megkenem a lapokat a citromos lekvárral.

40-1. lépés Gesztenye torta
Sorba a lapokat megkenem a gesztenyekrémmel, majd az egészet körbekenem a masszával.

41-1. lépés Csokoládé torta
Sorba a lapokat megkenem a csokoládékrémmel, majd az egészet körbekenem a masszával.

42- A torták elkészültek
Egy pár órára behelyezzük a hűtőbe, akkor lehet szépen szeletelni – nekem ez nem sikerült -.

43- Jó étvágyat kívánok a csokoládé tortához !

001- Beleöntöm a torta formátlan
Kerek torta forma aljába sütő papírt vágok, a falát bevajazom és beleöntöm a tésztát. A képen láthatóan megdöntöm az edényt és körbe forgatom, hogy az edény fala tésztás legyen. Ezt a műveletet azért kell elvégezni, mert így kapok egyenletes felszínű piskótát.

002- Vízszintesen kettévágom a két tortát, így négy réteget kapok.
Ízlés szerint megkenem a töltelékekkel.

003- Fölszeletelem

004- Sokkal finomabb, mint a kinézete

Függő kapcsolatok
Megoldások

© 2016 Megoldaskapu.hu Adatvédelmi szabályzat | Használati feltételek | Webhelytérkép