Az alapanyagok arányait érdemes megjegyezni, mert így könnyeben eligazodsz a sütés közben.
A sütés kényesebb művelet, mint a főzés az arányokat jobban be kell tartani. Kezdő háziasszonyoknak a mérleg használatát ajánlom.
Zsíros-vajas tésztáknál:
Liszt-zsír arány:
1 rész zsír 3 rész liszt
Liszt-vaj v. margarin arány:
5 rész vaj/margarin 10 rész liszt
Csak azért, hogy sütés közben ne kelljen számolgatni, ajánlom az alábbi számításokat.
100 dkg liszt –
33 dkg zsír
50 dkg liszt –
17 dkg zsír
100 dkg liszt –
50 dkg vaj/margarin
50 dkg liszt –
25 dkg vaj/margarin
100 dkg liszt –
25 dkg vaj/margarin +
17 dkg zsír
50 dkg liszt –
13 dkg vaj/margarin +
8,5 dkg zsír
A pogácsa receptet négy tagú családnak szánom. Dupla mennyiségbe írom a receptet, mert ahogy a heti menüben láthatod harmadik fogásként többször is szerepel a pogácsa, és jól tárolva egy hétig eltartható. A só adagot nehéz így leírva eltalálni. Én a főzéshez-sütéshez kizárólag a durvaszemcsés sót használom.