Vaj-liszt arányok - Vajas kelt-tésztáknál

Az alapanyagok arányait érdemes megjegyezni, mert így könnyeben eligazodsz a sütés közben.
A sütés kényesebb művelet, mint a főzés az arányokat jobban be kell tartani. Kezdő háziasszonyoknak a mérleg használatát ajánlom.

Zsíros-vajas tésztáknál:

Liszt-zsír arány:
1 rész zsír 3 rész liszt

Liszt-vaj v. margarin arány:
5 rész vaj/margarin 10 rész liszt

Csak azért, hogy sütés közben ne kelljen számolgatni, ajánlom az alábbi számításokat.

100 dkg liszt –
33 dkg zsír
50 dkg liszt –
17 dkg zsír

100 dkg liszt –
50 dkg vaj/margarin

50 dkg liszt –
25 dkg vaj/margarin

100 dkg liszt –
25 dkg vaj/margarin +
17 dkg zsír

50 dkg liszt –
13 dkg vaj/margarin +
8,5 dkg zsír

A pogácsa receptet négy tagú családnak szánom. Dupla mennyiségbe írom a receptet, mert ahogy a heti menüben láthatod harmadik fogásként többször is szerepel a pogácsa, és jól tárolva egy hétig eltartható. A só adagot nehéz így leírva eltalálni. Én a főzéshez-sütéshez kizárólag a durvaszemcsés sót használom.

Vaj-liszt arányok - Vajas kelt-tésztáknál

Vaj-liszt arányok - Vajas kelt-tésztáknál

Pogácsa-tehéntúrós