Bevezető

A paradicsom leves Magyarországon is nagyon népszerű étel. Fő szempontok közé tartozik, hogy nagyon olcsón el lehet készíteni, és nagyon egészséges.A gyűjteményt folyamatosan bővítem receptek leírásaival, és videókkal. Ezzel egy kis ízelítőt adhatok, hogy hány féle módon készíthetjük el a családnak ezt a közkedvelt levest.

Egy kis ismertető a paradicsom pozitív hatásairól:

„ ..................
Felhasználása
A zöld paradicsom fogyasztása veszélyes, mert mérgező hatású szolanint tartalmaz, ami az érés során elbomlik.

Felhasználható nyersen, savanyúságnak, levesnek, mártásnak, passzírozva üdítőitalnak. Szemben a gyümölcsökkel, amelyek nyersen a magasabb C-vitamin tartalom miatt egészségesebbek, a paradicsomnak főzve nagyobb a tápértéke, mert a likopin így könnyebben ki tud szabadulni a növényi rostok közül [7].

Hámozva a diétás étrendben is alkalmazható, mert így könnyebben emészthetővé válik.

Tápanyagok
Táplálkozási értéke abban rejlik, hogy harmonikus összetételben tartalmazza a különböző aroma anyagokat, amelyet más növények ízben nem tudnak megközelíteni. A vitaminok közül legjelentősebb a C-vitamin (20–30 mg), de még 11-12 féle vitamin található benne, közöttük az A, B1, B2, ezek mellett jelentős mennyiségben (1,6 mg) tartalmaz karotint. [forrás?]

Gyógyhatása
Élelmezési célok mellett gyógyhatása is jelentős. A tomatin nevű alkaloidájából gombás betegségek, gyulladásos folyamatok elleni kenőcsöket készítenek.[8]
A benne található likopin egészségmegőrző hatású, csökkenti bizonyos daganatos betegségek kialakulásának esélyét (prosztata, gyomor, emlő [9]), védelmet nyújt degeneratív idegrendszeri megbetegedésekkel szemben[10][11][12], jelenléte a bőrben véd a káros UV-sugaraktól. Kísérletileg bebizonyították, hogy a bogyó felszínhőmérsékletének 30-32 Celsius fokra emelkedésével leáll a likopinképződés.[13][14]

A népgyógyászatban ízületi gyulladás kiegészítő kezelésére szárított leveles hajtását alkalmazzák fürdővízbe téve.[15] …...........................”