Paradicsomleves székely galuskával – Szász Elemér -

A receptet Szász Elemér (Székely Kukta) hozzájárulásával teszem közzé.

Hozzávalók

A leveshez:
- ½ liter házi paradicsomlé
- 1fej hagyma
- 2 cikk fokhagyma
- 3 szál sárgarépa
- egy almányi nagyságú zellergumó
- só, bors

A rántáshoz:
- 2 kanál zsír
- 2 kanál liszt

A galuskához:
- 3 tojás
- 7 evőkanál gríz
- 2 evőkanál kukoricaliszt
- 1 csipetnyi só
- 1 mokkáskanál ecet

Elkészítése:
Egy fazékban odateszem 2 liter vízben a megpucolt zöldségeket, hagymát, fokhagymát, hozzáöntöm a paradicsomlevet, sózom, és lassú tűzön elkezdem főzni fedő alatt.
Eközben egy tálban a tojások fehérjét az ecettel kemény habbá verem, lassan belekeverem a tojások sárgáját, és a grízzel kevert kukoricalisztet, beledobok egy csipetnyi sót és lazán összekeverem, majd beteszem a hűtőbe minimum 30 percre.

Ha már a zöldségek megfőttek, akkor, egy nyeles lábasban teszek, 2 evőkanál zsírt megolvasztom, hozzáadok két evőkanál lisztet, aranyszínűre pirítom, felengedem hideg vízzel folytonosan kavargatva beletöltöm a levesbe.

Egy nagyobb edénybe töltök 1,5 liter vizet sózom, hozzáadok 2 evőkanál olajat, beleszórok egy kötésnyi petrezselyemzöldet felforralom, és amikor még csak gyöngyözik, akkor már szaggatom is bele a hűtőből kivett masszát. Mikor az egészet beleszaggattam fedő alatt tartom kis lángon 20 percet ,azután pedig a tűzről levéve még 20 percet .és készen is vagyunk, tehetjük a levesbe és tálalhatjuk is .