Széchenyi lánchíd, Szoborpark, Tamariska-domb

  • Széchenyi lánchíd

„... A Széchenyi lánchíd (a köznyelvben általában csak Lánchíd) a Buda és Pest közötti állandó összeköttetést biztosító legrégibb, legismertebb híd a Dunán, a magyar főváros egyik jelképe, egyben az első állandó híd a teljes magyarországi Duna-szakaszon. Építését gróf Széchenyi István kezdeményezte és finanszírozását báró Sina György szervezte, a legnagyobb adományt is ő adta a klasszicista stílusban tervezett híd megépítésének céljára. A munkálatok 1839-ben kezdődtek, a kész hidat 1849. november 20-án avatták fel.

Tervezője az angol William Tierney Clark, a kivitelezés irányítója a skót származású Clark Ádám[1] volt. Utóbbiról nevezték el az Alagút és a Lánchíd közötti teret (Clark Ádám tér). A hídfők kőoroszlánjait Marschalkó János lőcsei szobrászművész készítette. A híd megépítésének teljes költsége (előmunkálatok, a budai oldalon lévő kincstári épületek megváltása, Pestnek és Budának kifizetett kárpótlás) 6,575 millió aranyforintot tett ki, ebből maga a híd 4,4 millióba, az összköltség kétharmadába került.[2]

A II. világháború végén a visszavonuló német hadsereg, maga mögött felrobbantotta. Az újjáépített, némileg megszélesített hidat első felavatásának 100. évfordulóján nyitották ismét meg. Legutóbb 1986–1988-ban újították fel. A pilonok boltívein lévő régi Kádár-címereket a Szent Koronával kiegészített Kossuth-címerekre 1996-ban cserélték vissza. A hidat a nyári hónapok hétvégéin és bizonyos ünnepi alkalmakkor lezárják a járműforgalom elől, átadva a gyalogosoknak....”
Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Sz%C3%A9chenyi_l%C3%A1nch%C3%ADd

  • Szoborpark

„... A Memento Park, más néven Szoborpark Múzeum budapesti szabadtéri múzeum, Budapest belvárosától autóbusszal 30 percnyi távolságra, mely a kommunista időszak emlékeinek bemutatásával foglalkozik. E kortörténeti kiállítóhelyen a szocializmus éveinek azon 42 köztéri szobra található, amelyeket az 1989-90-es politikai rendszerváltozást követően Budapest utcáiról eltávolítottak. A szoborparkkal szemben kialakított épület a Sztálin-tribün.
...
Közlekedés
Eljutás közösségi közlekedéssel

101 vagy 150-es BKK autóbusszal a XI.kerületi “Kelenföld vasútállomás” Metro 4 végállomástól. A busz a Budatétényi vasútállomás (Campona) felé közlekedik, menetideje a Memento Park megállóig 10-15 perc. A 101 és 150-es busz munkanapokon, napközben 10 percenként közlekedik, szombaton és vasárnap a 150-es busz félóránként indul.

Közvetlen autóbuszjárat a Belvárosból, minden nap 11 órakor. A busz a Deák Ferenc térről a Memento Park-menetrendi táblával jelölt megállóból indul. A jegy tartalmazza a Szoborpark – Memento Park belépőt is!

Érdekességek

Memento Park ősszel
A kiállításon nincs Sztálin szobor, mert az 1956-os forradalomban megsemmisült Budapest egyetlen köztéri Sztálin szobra.
A múzeumban nem folytatható politikai gyűlés, vagy rendezvény.
Több filmben (Megint tanú, Redline), illetve videoklipben (Webb Brothers, Beatrice, The From) is felbukkan az intézmény.
(Forrás: Memento-park honlap: Gyakori kérdések)

Elérhetőségek
Nyitva minden nap 10 órától napnyugtáig.

Címe: Budapest, XXII. kerület, Balatoni út–Szabadkai utca sarok....”
Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Memento_Park
 

  • Tamariska-domb

"... A Tamariska-domb Budapest XXI. kerületében, Csepelen található homokbucka, amely a jégkorszak végén, a földtörténeti jelenkor elején alakult ki. Védetté nyilvánítását nem csak a geológiai értéke indolta, hanem a területén megtalálható homokigyep-életközösség is, melyben számos védett növény- és állatfaj található, egy részük pannon endemikus faj. A védett terület nagysága 5,9575 hektár.

Élővilága
A területén élő homokpusztai gyep növényzetéből a következő fajok fordulnak elő:

Budai imola (nem elsősorban homoki faj, főleg sziklagyepekben gyakori)
Érdes csüdfű
Homoki fátyolvirág
Homoki csüdfű (Vörös könyves)
Homoki imola
Homoki bakszakáll
Homoki árvalányhaj
Báránypirosító
Fényes poloskamag
Kései szegfű
Ezek a növények mind védettek, 5000-10000 forintos eszmei értékkel.

  • budai imola vagy Sadler-imola

Kép forrása: https://hu.wikipedia.org/wiki/Sadler-imola#/media/File:Centaurea_sadleri...

  • báránypirosító

Kép forrása: https://hu.wikipedia.org/wiki/B%C3%A1r%C3%A1nypiros%C3%ADt%C3%B3#/media/...

Az állatvilágból a következő homoki fajokat célszerű kiemelni:

szongáriai cselőpók
imádkozó sáska
sisakos sáska (Vörös könyves)
Ezek a fajok védettek, 2000-10000 forintos eszmei értékkel...."
Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Tamariska-domb

  • szongáriai cselőpók

Kép forrása: https://hu.wikipedia.org/wiki/Szong%C3%A1riai_csel%C5%91p%C3%B3k#/media/...

  • imádkozó sáska

Kép forrása: https://hu.wikipedia.org/wiki/Im%C3%A1dkoz%C3%B3_s%C3%A1ska#/media/File:...

  • sisakos sáska

Kép forrása: https://hu.wikipedia.org/wiki/Sisakos_s%C3%A1ska#/media/File:Heuschrecke...